Veranderen – doen we het nu wel of niet? – Juni 2013

Verandermanagement blijft een actueel onderwerp in de management literatuur, artikelen op internet en in magazines. Het is en blijft moeilijk, want hoe doe je dat nou: ‘veranderen’? En is een verandering groot of klein? Kun je dat inschatten als (verander)manager?

Veranderen is een persoonlijk proces. Zelfs als het een zakelijke verandering is. Een verandering in een afdeling van 20 personen omvat minimaal 20 individuele veranderingsprocessen, 1 organisatie process, en misschien ook nog een aantal team processen. Kun je dat als (verander)manager managen? Kun je eigenlijk het veranderproces van een ander managen? Ik denk het niet.

Bijvoorbeeld mijn eigen veranderproces: mijn veranderproces wordt beinvloed door personen in mijn omgeving, maar ik ben zelf de leider van dat process. De leider NIET de manager! Mijn veranderingsprocessen kan ik niet vangen in controleerbare stappen – wel in controleerbare resultaten. Als een reactie beinvloed ik weer de mensen in mijn omgeving. Ze  zien de verandering, zijn nieuwsgierig naar het hoe en waarom en het gesprek komt op gang en de verandering beklijft.

En hoe organiseer je dit nou in een bestaande organisatie? Een goede vraag. Volgens mij zit het antwoord in “Persoonlijk leiderschap”, en daar zit ook de valkuil.. want persoonlijk leiderschap van je medewerkers ruimte geven, vereist persoonlijk leiderschap van de manager: ken je kracht en je valkuilen en weet ze te hanteren, zodat je je effectiviteit vergroot; ken elkaar en je vergroot de effectiviteit van je team. Klinkt mooi, maar dat doe je niet zomaar even. Dit vereist vertrouwen, openheid en verantwoordelijkheid nemen, commitment en weten wat je wilt bereiken.

Is het daar waar het nog niet lukt? Heldere kaders afspreken met elkaar, vereist namelijk ook dat je elkaar aanspreekt op verantwoordelijkheden en eventueel hieraan ook consequenties verbindt.

Dit lees ik allemaal terug in het verhaald van Ricardo Semler over Semco. Veel van zijn succes is gebaseerd op zijn fingerspitzengefühl; het hoe is me niet helemaal duidelijk geworden. Vorige week kennis gemaakt met Holacracy. Tot nu toe ben ik erg enthousiast. Het lijkt een antwoord te hebben op het HOE. Ik ga uit op onderzoek, want de traditionele manier van managen (van organisatie en verandering) organiseert het plezier uit de organisatie. Het moet anders, maar HOE?

Ik houd je op de hoogte..