Zure appels of zoete druiven?

“De herfst is begonnen!” schalde vanmorgen uit de radio. En ja, dat is heel duidelijk: bladeren worden rood, appels en druiven hangen zwaar aan de boom of rank, paddenstoelen steken de kop op en de dagen worden al sinds begin augustus korter. In magazines over tuinieren en koken staat uitgelegd hoe je je groente en fruit kunt inmaken, zodat je in de winter ook nog kunt genieten van de zomer en herfst. Wat doe jij deze herfst? Wat is jouw oogst dit jaar? Zijn de druiven zoet of je appels zuur? En hoe is je opbrengst? Is je opbrengst in overeenstemming met de aandacht die je gegeven hebt? Genoeg water, voldoende warmte, zo nu en dan eens bijknippen?

En hoe zijn jouw resultaten tot nu toe? Heb je ze voldoende aandacht gegeven? Zijn je activiteiten effectief?  Wat heb je gedaan of gelaten voor dit resultaat? Is dit wat je wilt? Het is tijd voor reflectie en plannen maken: wat ga je anders doen om zoete appels te kunnen proeven?

Mijn plan: doorgaan waarmee ik begonnen ben. Aandacht geven en geduld oefenen. De appels gaan smaken!

Een kleurige herfst gewenst.