Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen
=als je zelf op de goede manier handelt, nemen anderen dat vanzelf over (woorden.org)

Sterker nog: Voorbeeld doet volgen, of het voorbeeld nou ‘goed’ is of niet. Het blijkt dat je de intentie van de ander volgt, niet de woorden die je hoort. Eigenlijk wist je dit al, toch? Hoe vaak overkomt het je niet dat je iemand iets hoort zeggen en dat je het niet ‘geloofwaardig’ vindt? Dat je het gevoel hebt dat de ander zelf niet gelooft wat hij of zij zegt? 

Stel, jij bent een manager, die open staat voor je medewerkers. Je bent de hele dag bereikbaar. Je zegt het ook vaak “mijn deur staat voor je open”.
Wat zou dan het effect van jouw woorden zijn als je de deur van je kamer een groot deel van de dag gesloten houdt? Wat straal je dan uit?
Wat is het effect van jouw gedrag ? 

als mensen taal hebben ontwikkeld om hun gedachten te verbergen, dan heeft het gebaar tot doel deze te onthullen” (John Napier)

Je kunt het niet niet-doen

Je bent altijd een voorbeeld. Anderen spiegelen jouw gedrag, gebaseerd op de intentie. Imitatie wordt verondersteld bij volwassenen de noodzakelijkste karakteristiek zijn van intermenselijke relaties, omdat het het fundament is van mentale representaties, empathie, taal en intersubjectieve ervaringen. Ons empatisch vermogen bouwen we op door als kind te imiteren en geïmiteerd te worden; zo ervaren kinderen dat van al de objecten in hun omgeving alleen mensen hetzelfde kunnen beleven als zij. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spiegelneuronen hier een belangrijke rol in spelen. Net zoals in leren. Kinderen van gemiddeld 32 uur (!) oud zijn perfect in staat om wat ze bij volwassenen zien na te bootsen. Zo leren ze heel snel nieuwe vaardigheden. 1) 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is beautiful-woman-camera-device-1949679-800x1200.jpg
Spiegelen, je kunt het niet niet-doen

Bij volwassenen zijn de spiegelneuronen nog actiever dan bij kinderen. Zo leren we ook vaak onbewust een heleboel door louter te observeren (zien, horen enzovoort), want de spiegelneuronen in ons brein zijn net zo actief als wanneer we zelf de activiteit uitvoeren. 2)

Je kunt wel concluderen dat imiteren een manier van leren is, die we allemaal, intellectueel of niet, inzetten. Onbewust. Continue.

Je kunt het dus niet uitzetten. We zijn constant aan het spiegelen. We imiteren en reageren razendsnel.

Voorbeeldgedrag van de manager is belangrijk

De (on-line) management magazines en blogs van management coaches staan vol over het belang van het voorbeeld-gedrag van de manager. Het is essentieel, lees ik ergens. Het is belangrijk! staat ergens anders. 

Als het management team vechtend door de gang gaat, hoe kunnen de onderliggende afdelingen en teams dan open samenwerken? Nee toch? Het voorbeeld doet volgen …

Maar hoe doe je het dan zo goed mogelijk? Hoe stimuleer jij met jouw gedrag, als voorbeeld, het gewenste gedrag in jouw omgeving? Weet jij hoe jij een voorbeeld bent voor jouw omgeving? Voor jouw collega’s en/of medewerkers? 

Ik heb in de afgelopen jaren geleerd, dat het bewust maken van het onbewuste veel inzicht geeft en ook verandering stimuleert. Met woorden maak je jouw intentie, dromen en gedachten tastbaar, (begrijp)baar. Dan kun je er wat mee. Je kunt er naar kijken, naar luisteren, voelen wat het met je doet. Hoe kun je toetsen of jouw woorden en jouw gedrag jouw intentie overbrengen?

Je kunt helder krijgen of jouw gedrag congruent is met jouw intentie door feedback vragen aan je omgeving. Vraag gericht feedback op jouw gedrag, zodat je inzicht krijgt in hoe jij het door jou zo gewenste gedrag stimuleert of tegenhoudt.

Wil je aan de slag met gerichte feedback vragen, kijk dan eens of een Focus Traject wat voor jou is.

Vraag jij regelmatig feedback aan jouw omgeving? Zo ja, zou je jouw ervaringen willen delen onder deze blog?

Tenslotte: Met een grimlach in de speeltuin..

Hij is met zijn kinderen in de speeltuin. Ze spelen leuk in de zandbak tot oudste en jongste (in het heetst van de strijd) luidruchtig worden tijdens het spelen. Verstoord kijkt hij op uit de krant en roept naar de kinderen dat ze niet zo moeten schreeuwen. Ze blijven roepen en kreten slaken tijdens het spelen, zoals kinderen dat kunnen. Hij roept ze nog eens en nog eens en steeds luider toe, dat ze niet zo mogen SCHREEUWEN!!

….

Heb een mooie dag!

P.S. De referentie naar de spiegelneuronen is een persoonlijke interpretatie van de informatie die ik verzameld heb. In het boek “Het spiegelende brein” vind je nog veel meer gebieden waarop de spiegelneuronen een rol spelen (bv (neuro)marketing, moreel gedrag, verslaving). In het artikel in Blind 7 wordt gekeken naar leergedrag, empathie en geweld.
1) On-line magazine Blind 7, artikel ‘Leergedrag, empathie en geweld’ https://www.ziedaar.nl/article.php?id=233
2) Het spiegelende brein, Marco Iacoboni, 2008, ISBN 9789 0571 2276 7.