Doelen stellen; wat is het nut?

Wat is het belang van doelen stellen? Het levert toch alleen maar stress op als je doelen stelt, daar alles op richt en dan je doel niet haalt? “Mijn doel in het leven? Ach, ik leef gewoon, daar hoef ik toch geen doel voor te stellen?” of  “Ik zie het wel waar ik over 5 jaar sta.”

En wat is dan het nut van géén doelen stellen? Dan laat je gebeuren wat gebeurt, toch? En geniet je van het niets hoeven. Toch? Of is dat dan ook een doel stellen? Vandaag even de boel de boel laten en genieten van wat gebeurt..

Op een of andere manier is het doelen stellen tot iets groots verworden. Voor mij heeft het jaren gevoeld als falen, dat ik niet wist waar ik over 5 jaar wilde staan in mijn carrier. Er lag nogal druk op dat doelen stellen. Later realiseerde ik me pas, dat voor mij doelen in eerste instantie in een ontgrijpbaar universum liggen. Pas als ik daar een beeld van heb, kan ik naar de kortere (5 jaar) of echt korte (half jaar) termijn kijken. Pas dan kan ik mijn realiseerbare doelen stellen. Hoe werkt dat bij jou?

Vandaag kreeg ik het inzicht dat doelen stellen zo groot niet hoeft te zijn! Mijn lief en ik hebben deze week met elkaar afgesproken, dat we in juli de 10e etappe van de Via Fracigena lopen. Vandaag hebben we de eerste stappen gezet om dat doel te realiseren. Hoe tastbaar kan het zijn?!?

Het nut van doelen stellen? Voor mij is dat gericht voorbereiden, stappen zetten en leren.. Steeds weer toetsend aan het doel. We zijn op de goede weg en hebben nog veel stappen te gaan. Letterlijk.

Welke stappen zet jij om jouw doel te behalen?