De natuur is. Jij bent. Ik ben.

La natura è. Tu sei. Sono.
Die Natur ist. Du bist. Ich bin.
Natura jest. Jesteś. Jestem.
Nature is. You are. I am.
Naturen er. Du er. Jeg er.

Wat een inzicht! Het inzicht dat mijn opleiding tot wandelcoach mij heeft gebracht. Ik ben tegenwoordig veel buiten aan het werk: de opleiding, afspraken buiten (en er op de fiets naar toe), workshops, “Natuurlijke kroegentochten” en “Internet”wandelingen. Heerlijk buiten zijn en goede gesprekken voeren. Want daar nodigt de natuur toe uit.

Soms praat je veel tijdens het lopen, soms is het fijner om even niets te zeggen, maar gewoon te zijn. Of sta je stil te luisteren naar de wind of de vogels, of loop je door de plassen te spetteren, of maak je foto’s van bijzondere paddenstoelen. Genieten van het zijn – je eigen ritme, bepaal je eigen snelheid.. Loop je te hijgen, krijg je spierpijn?

Hoe kan dat toch, dat je al wandelend zo heerlijk kunt praten?  Ik heb ervaren dat de sfeer in een bos nodigt uit tot praten, je bent even weg uit je dagelijkse beslommeringen. De natuur oordeelt niet, de natuur is. En dat bevrijdt. Het bevrijdt je van de druk van moeten, van jezelf veroordelen, van vastzitten in gedachten, van … noem het maar op. Je krijgt ruimte voor jezelf, tijd voor jezelf en in jouw eigen tempo zet je stappen op jouw eigen pad van ontwikkeling. Fysiek schijnt er ook nogal wat te gebeuren in ons lijf. Het feit dat je loopt, zorgt al voor actie in je lijf. Ik weet niet precies hoe dat zit, maar weet intuitief dat dat klopt.

De natuur is mooi en veranderlijk en zonder oordeel. Daar mogen we zijn. Zonder oordeel, mooi en veranderlijk.

Geniet van de ruimte die je krijgt in de natuur. Het is nu herfst, tijd voor reflectie. Ik heb inmiddels al wel wat aanpassingen in mijn plan van aanpak gemaakt: activiteiten afgestoten, een samenwerking nieuwe energie gegeven, gestart met Italiaanse les, keuzes gemaakt. En jij? Heb jij je oogst bekeken? En je plan van aanpak aangepast?

“Look deep into nature and you will understand everything better” Albert Einstein

Loop je met me mee?

Pratend of zwijgend.

Zijn.

Het kan, het is.